Bod zadymenia pri tepelnej úprave jedla

Čo je bod zadymenia?

Bod zadymenia alebo tiež aj dymový bod nám oznamuje kedy sa tuk pri tepelnej úprave jedla začína prepaľovať.

Bod zadymenia je  bod  pri  ktorom  tuk  začína  dymiť,  začína  jeho  chemický  rozklad  a tým v ňom vznikajú škodlivé pre náš organizmus. 

Rastlinné oleje sa používajú pre teplú kuchyňu, ale aj studenú. Viete aký olej je vhodný práve pre tepelnú úpravu pokrmov? Predovšetkým pri vyprážaní a pečení by sme nikdy nemali prekročiť teplotu, pri ktorej sa olej, ktorý používame, začne prepaľovať. V takom okamihu totiž začína byť on a tým pádom aj na ňom pripravované jedlo, zdraviu škodlivé. U pečenia si môžete teplotu rúry vždy nastaviť podľa potreby, u vyprážania počítajte s tým, že môže teplota oleja na panvici dosiahnuť až 180 °C či dokonca 200 °C. Tomu je potrebné prispôsobiť výber vhodného oleja. Mali by ste preto dať prednosť olejom s bodom zadymenia vyšším ako 200 °C.

Slnečnicový olej: 180 – 210 °C
Raciol slnečnicový, Heliol

Repkový olej: 190 – 230 °C
Raciol repkový, Raciol plusRaciol - výberové bylinkové oleje

HOSO: 220 – 250  °C
Fritol
Vysoko olejnatý slnečnicový olej v kombinácii s repkovým olejom

Extra panensky olivovy olej: 180 – 210 °C
Extra penenský olivový olej OCHO Delicioso

Medzi našimi rastlinnými olejmi Palma si vyberiete olej vhodný aj na tepelnú úpravu jedla s vyšším bodom zadymenia, ale aj olej vhodný na studenú kuchyňu, ktorý je lahodný a vášmu jedlu dodá tú správnu chuť.

hore