Grilovačka pod Palmou

Slováci milujú grilovanie

Slováci milujú gilovanie

Leto je už tradične časom rodinných párty a grilovačiek. Výnimkou nie sú ani Slováci, ktorí majú dokonca za sebou prvý festival grilovania. Rodinná grilovačka pod Palmou ukázala, že Slováci grilovanie naozaj milujú. V Košiciach a Bratislave grilovalo spoločne 2000 ľudí!

Grilovanie je obľúbenou letnou aktivitou, spôsobom prípravy jedla a trávenia voľného času mnohých rodín. Preto rodinná značka Palma pripravila zábavný piknik pre rodiny s názvom Grilovačka pod Palmou. Grilovačka pod Palmou naservírovala návštevníkom „Food, fun & relax“ v krásnom prírodnom prostredí bratislavskej Železnej studničky a o týždeň neskôr aj v košickom areáli oddychu Alpinka.

Palma pripravila program pre celé rodiny, s množstvom spoločných aktivít, ktoré rozvíjajú vzťah rodičov s deťmi a pomáhajú stráviť ho spoločne a tvorivo. Napriek horúcemu počasiu (36 stupňov v tieni) prilákala grilovačka na Železnej studničke viac než tisícku ľudí, košická Alpinka hostila tiež približne tisíc priaznivcov grilovania! V oboch mestách sa ugrilovalo spolu 170 kg mäsa a 30 kg zeleniny. Kým si dospelí užívali radosť z hudby, tí menší mali asi najväčšie potešenie z rôznych atrakcií, ktoré im spríjemňovali posledné dve júlové nedele. Osviežujúcim bodom programu bola detská škola tanca pod vedením obľúbeného Laciho Strika. Hudobný program doplnilo vystúpenie skupiny Peter Bič Project – viac než hodina dobrej nálady s pesničkami z najnovšieho albumu Just a Story.

Obe podujatia spájala predovšetkým téma rodinná grilovačka. Rodinné tímy si zmerali svoje sily pri grilovaní hydiny, bravčového, ale aj zeleniny. Grilované lahôdky sa pripravovali pod vedením profesionálnych kuchárov. V škole grilovania získali všetci „veľkí“  tipy a rady od šéfkuchára Milana Maceka. Spoluprácu si mohli rodiny vyskúšať v krátkych súťažiach v grilovaní. Súťažili na siedmich súťažných griloch a pripravovali pochúťky podľa vlastnej fantázie, vždy na určitú tému (napr. hydina, mäso, zelenina, huby). Všetky ingrediencie poskytla Palma, vrátene novinky, výberových ochutených olejov Raciol. Kreativita a zábava súťažiacich nemohla byť ocenená inak, než darčekmi od Palmy.

Čo radí grilmajster Milan Macek?:

•    Na grilovanie je najvhodnejšie čerstvé chladené mäso, ktoré pred úpravou dôkladne umyjeme a osušíme.

•    Pred grilovaním mäso necháme zahriať na izbovú teplotu. Mäso vybraté z chladničky by sa mohlo na gril prilepiť a neodborným narábaním znehodnotiť.

•    Aby sme mäsu dodali chuť marinujeme, potierame pastami či koreninami. S novými bylinkovýmo olejmi od Palmy je to jednoduché, vybrať si môžete z troch rôznych príchutí - s bylinkami, cesnakom, sušenými paradajkami a chilli.

•    Mäso marinujeme ideálne deň, minimálne však hodinu pred grilovaním. 

•    Mäso je vhodné grilovať na tácke na grilovanie, aby tuk nestekal do ohňa a mäso nespálil

•    Mäso je dôkladne prepečené, keď šťava vytekajúca v mieste vpichu vidličkou je priezračná, nie ružová.

hore